De Menukaart

Namens het hele team is het een waar genoegen u te mogen verwelkomen in Cucina Italiana. Regelmatig presenteren wij een nieuwe menukaart, omdat het creëren van lekkere gerechten op ambachtelijke wijze met de verse producten van het seizoen éen van de belangrijkste kenmerken van de Italiaanse keuken is.

Met een passie voor koken,
Rafaele Natale

Verklaring van de benamingen

Antipasti
Voorgerechten, zowel koud (freddo) als warm (caldo).

Black Angusrund
Zwart rundvee-ras met Schotse roots. Tegenwoordig ook veel gehouden in de V.S. Het Angusras heeft een uitzonderlijke kwaliteit vlees. Het vlees is gemarmerd met dunne lijntjes vet. Vet heeft de eigenschap dat het smaak vasthoudt, wat het zo lekker maakt.

Bottarga
Geconserveerde viseitjes van de harder, tonijn en/of zwaardvis. Eerst gezouten en daarna gedroogd tussen houten planken. Armeluisvoedsel pur sang maar tegenwoordig een duur ingekochte delicatesse.

Bruschette
Plakken gegrild brood ingesmeerd met knoflook en besprenkeld met olijfolie.

Caponata Siciliana
Siciliaans recept van in de basis gebakken aubergine, tomaten, azijn en basilicum. Deze combinatie wordt in elke gebied traditioneel met verschillende ingrediënten verrijkt. Wij hebben er ui, zwarte olijven, ansjovis, gezouten kappertjes en amandelen aan toe gevoegd. Wij serveren de Caponata op kamertemperatuur.

Carnaroli
Veelgebruikte rijstsoort voor risotto. De rijst wordt verbouwd op de Povlakte in Noord Italië.

Casalinga
Letterlijke vertaling voor huisvrouw. Vaak aangeduid voor traditionele ambachtelijke bereidingen.

Focaccia
Broodsoort. De deegbodem is te vergelijken met een pizzabodem maar dan een stuk dikker.

Fregola Sarda
Soort geroosterde pasta. Specialiteit uit Sardinië.

Giuseppe Cipriani
Wereldberoemde barkeeper van Harry’s bar in Venetië. Bedacht in 1950 de carpaccio voor één van zijn gasten. Hij is ook de bedenker van de Bellini-cocktail.

Marsala (wijn)
Versterkte wijn die gemaakt wordt in de omgeving van Marsala op Sicilië. De wijn wordt van witte en/of blauwe inheemse druiven gemaakt.

MRIJ-rund
De MRIJ staan voor Maas, Rijn en IJssel. Sinds 1905 is dit een officieel ras van roodbonte runderen. Het vlees is sappig en vol. De runderen zijn goed gespierd en dit draagt bij aan de smaak van het vlees.

Murgia
Het heuvelachtige binnenland van de regio Puglia, in de hak van de laars. Een fascinerend landschap waar van oudsher schapen grazen. Daardoor zien we in de regionale keuken veel gebruik van schapenkaas (pecorino) en lams- of schapenvlees.

Pangratto
Gebakken broodkruim met knoflook en een pikant pepertje

Peperoni agrodolce
Zoet-zuur paprikagerecht bereidt met Balsamico-azijn, olijfolie, suiker, kappertjes en een pikant pepertje.

Pesto Genovese
Saus uit Genua, gemaakt van olijfolie, basilicumblaadjes, pijnboompitten en Parmezaanse kaas.

Ricotta
Zuivelproduct, een bijproduct van kaasmaken verkregen van de eiwitten van wei.

Ricotta salata
Een variant van verse ricotta die geperst, gezouten en gedroogd is.

Salsa verde
Koude groene saus van groene bladgroente en/of groene kruiden en olijfolie. De saus wordt ook regelmatig aangeduid met pesto.

Savoiardi
Biscuit-koekjes in de vorm van een grote vinger. Ze zijn geschikt om te drenken, bijvoorbeeld in espresso, voor het dessert Tiramisù. Ze zijn ontstaan in de late 15e eeuw aan het hof van Savoye.

Heeft u een dieetwens en/of allergie? Wij nemen uw wensen en intolerantie zeer serieus en willen u een ontspannen culinaire avond bezorgen, waar u later met genoegen op terug kunt kijken. Wat betreft gluten-intolerantie: onze keuken is, zoals de meeste keukens, niet glutenvrij. Daarom spreken wij van een glutenarm menu/gerecht, waar de keukenbrigade zeer nauwkeurig aandacht aanbesteed.